Консултация с фармацевт

  • 0
  • 0
  • 0
Ползите от зеления чай

Ползите от зеления чай

2023-12-08

Ползите от зеления чай

Зеленият чай е известен със своите множество ползи за здравето. Той е богат на антиоксиданти и биоактивни вещества, които могат да имат положително въздействие върху здравето.

 

Антиоксидантни свойства

Зеленият чай съдържа тип полифенол, наречен катехин. Катехините са антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на повредите в клетките и осигуряват други ползи за здравето1. Най-известният и обилният катехин в зеления чай е епигалокатехин-3-галат (EGCG), който може да подобри различни здравословни състояния или маркери на болест.

 

Подобряване на когнитивните функции

Изследване от 2017 г. установи, че пиенето на зелен чай може да подобри когнитивните функции, настроението и функцията на мозъка, вероятно заради съставки в зеления чай като кофеин и L-теанин. Проучване от 2020 г. също предполага, че зеленият чай е свързан с 64% по-нисък шанс за когнитивни нарушения при средностарчески и по-възрастни възрастни.

 

Защита на мозъка от стареене

Проучване от 2020 г. показа, че зеленият чай е свързан с по-ниски нива на определени маркери, свързани с болестта на Алцхаймер, при хора без текущи известни когнитивни проблеми. Съединения като EGCG и L-теанин могат да бъдат отговорни.

 

Подпомагане на отслабване

Преглед от 2022 г. установи, че способността на зеления чай да оказва положително влияние върху метаболизма се подобрява с аеробна или силова тренировка. Въпреки това, Националният институт за здраве предлага, че докато някои проучвания показват способността на зеления чай да подобри разграждането на мазнините в тялото, неговото общо въздействие върху отслабването вероятно ще е малко.

 

Намаляване на риска от някои видове рак

Въпреки че доказателствата са смесени и несъгласувани, изследванията свързват пиенето на зелен чай с намален шанс за развитие на някои видове рак, като рак на белите дробове или рак на яйчниците. Преглед от 2020 г. установи, че докато експерименталните изследвания показват умерено благоприятен ефект, учените не могат да заключат за последователни ефекти на зеления чай върху общата вероятност за рак.

 

Важно е да се отбележи, че въпреки тези потенциални ползи, ефектите на зеления чай върху когнитивната функция остават спорни и механизмът все още не е ясен

Виж още